Media

Comunicat de presa - Finalizare proiect

Proiect Jerome

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Poliția Română și S.U.C.T. Bulgaria au derulat, în perioada noiembrie 2016 – mai 2018, proiectul „JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună româno-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic – biologic – radiologic – nuclear- explozivi de mare putere”.

Principalul obiectiv al acestuia a fost realizarea unui transfer de expertiză, printr-un antrenament în comun cu partenerii bulgari, axat pe cooperarea în cazul producerii unui eveniment pe teritoriul României sau Bulgariei.

În perioada noiembrie 2016 – mai 2018, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Poliția Română și S.U.C.T. Bulgaria (Unitatea de Combatere a Terorismului) au derulat proiectul „JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună româno-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic – biologic – radiologic – nuclear-explozivi de mare putere”.

Acesta a urmărit realizarea unui transfer de expertiză, printr-un antrenament în comun cu partenerii bulgari, axat pe cooperarea în cazul producerii unui astfel de eveniment pe teritoriul României sau Bulgariei.

De asemenea, în cadrul proiectului, Poliția Română – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a beneficiat de 4 autospeciale, echipate pentru intervenția la evenimentele care implică amenințări chimice – biologice- radiologice – nucleare – explozibil de mare putere, prelevarea de probe și transportul acestora.

Aceste echipamente permit unităților de intervenție să colecteze date pentru a caracteriza situația în ceea ce privește tipul de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei de intervenție.

Dispozitivele de detectare rapidă a contaminaților CBR au fost furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient.

Echipamentele dedicate analizelor probelor colectate de unitățile operative vor fi folosite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, pentru a realiza estimările necesare în vederea evaluării efectelor pe termen lung și posibilitățile de diminuare a acestora.

Astfel, proiectul prevede mijloacele pentru implementarea Deciziei E.C. 2008/617/ JHA, privind cooperarea transfrontalieră între unitățile de intervenție specială, cu scopul de a realiza o gestionare regională integrată a urgențelor CBRNe.

Cu o valoare totală de 5.999.095 de euro, proiectul a fost finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, precum și din bugetele de stat ale României și Bulgariei, iar durata de implementare a acestuia a fost de 18 luni.

Vezi proiectul




Comunicat de presa - Lansare proiect

În conformitate cu decizia Comitetului Comun de Selecție a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, în data de 15 noiembrie 2016 a fost acordat contractul de finanțare a proiectului proiectului cod 15.3.1.051, eMS-ROBG121 – “JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună română-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic-biologic-radiologic-nuclear-explozivi de mare putere inițiat și coordonat de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, institut aflat in coordonarea Ministerului Cercetarii si Inovarii, in parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul de Interne al Bulgariei.

Proiectul in valoare totala de 5,999,095 €, finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, precum si bugetele de stat ale Romaniei si Bulgariei, urmeaza a se derula pe o perioada de 18 luni, si se adresează necesității de dezvoltare a serviciilor de urgență privind capacitățile de răspuns și remediere, derivată din modificările recente ale legislațiilor naționale. Acesta are ca scop îmbunătățirea activităților de teren specifice desfășurate de structurile de poliție specializate, imediat după un eveniment care implică amenințări chimice- biologice- radiologice-nucleare- explozibil de randament înalt (CBRNe).

Echipamente mobile identice vor fi furnizate unităților de poliție de intervenție CBRNe, din ambele părți ale frontierei, permițându-le să colecteze date pentru a caracteriza situația în ceea ce privește tipul de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei. Dispozitivele de detectare rapidă a contaminanților CBR vor fi furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient.

Echipamente dedicate analizelor probelor colectate de către unitățile operative vor fi folosite de către INCDFM, pentru a realiza estimările necesare în vederea evaluării efectelor pe termen lung și posibilitățile de diminuare ale acestora.

Astfel, proiectul prevede mijloacele pentru implementarea Deciziei E.C. 2008/617/JHA privind cooperarea transfrontalieră între unitățile de intervenție specială, cu scopul de a realiza o gestionare regională integrată a urgențelor CBRNe.

Website proiect: www.jerome-robg.eu
Detalii suplimentare puteti obține de la: Dr. Andrei Galațanu
Nume persoana de contact: Andrei Galațanu
Tel.: 0785 222 296

Aparitii media

Stiri din Banat, Politia Romana, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor